Възпитание на любов към ученето

05.10.2009 21:19


Възпитание на любов към ученетоЕто няколко предложения за дейности, на които да се насладите заедно с детето ви:Гледайте новини или документални филми по ТВ.Вземете под наем или си купете образователни видеофилми.Посетете музеи по естествена история, научни музеи, музеи за изкуства, музеи за деца, зоологически градини, ботанически градини и исторически местности.Посетете национални паркове или гори. Потърсете туристическа обиколка.Четете статиите във вестника, новините и списания заедно.Отидете до обществената библиотека.Организирайте ваканции, от които да натрупате преживявания.Планирайте “тематични” партита, които изискват известни проучвания. Например парти с костюми от миналото, пиеса или представяне на изобретения от този период.Важното, което родителите трябва да запомнят, е, че те са най-важните учители в живота на техните деца. Децата по рождение са любознателни, но родителите трябва да им помогнат да насочат това учене. Разговорът с децата преди, по време и след каквато и да е дейност им помага да научат стъпките, включени в ученето. Този разговор също ще подобри вашата комуникация и по този начин и връзката с детето ви. Колкото повече говорите един с друг, толкова по-резултатни ще бъдат разговорите ви и по-добре ще опознавате детето си.Училищният стресКакви са спомените ви от училищните ви дни? Дали си спомняте училището като забавление, скучно, вълнуващо, време, през което да бъдете заедно с приятелите си? Някои деци изживяват голям стрес, свързан с училището.

Кои, според вас, са някои от нещата, които предизвикват училищния стрес?ако си тормозен ,ако не довършваш работата си или да я свършваш късно ,ако не знаеш отговора ,ако си бавен в спортовете ,ако нямаш модерни дрехи (дрехите ти са старомодни) ,ако загубваш вестници и книги ,ако имаш неадекватни училищни принадлежности

Кои са някои от симптомите за стрес при децата?раздразнителност,депресия,импулсивно поведение ,страх, безпокойство, притеснение,проблеми със съня,нервност,главоболие

Как можем да помогнем на децата да се справят и да преодолеят стреса, свързан с училището?

·         ако имате реалистични очаквания за детето

·         ако го научите някои прости техники за релаксация

·         ако им помогнете да идентифицират своя стил на учене и начините да запомнят информация

·         ако им осигурите хранително ядене

·         ако се наспиват достатъчно

·         ако прекратите хаоса у дома-къде ми е обувката, раницата и т.н.

·         ако не натоварвате детето с прекалено много дейности

·         ако мъдро разпределяте времето

·         ако прекарвате време в забавления

·         ако се подготвяте за тестовете и дискусиите

ако сте на разположение да изслушате дете Стилове на учене

Встъпителна активност —Запитайте себе си и детето си какво ви идва наум, когато чуете думата куче. Някои хора виждат картина на животното, чуват лай, докато други визуализират животното куче. Тези хора, които виждат в главите си картина на куче или буквите, са вероятно визуални. Докато тези, които чуват лай, вероятно запаметяват по слух. Тези, които усещат меката козина на кучето, са вероятно кинестетични.

то Ученето се отразява в начина, по който реагираме на социални, емоционални, физически и стимули от околната среда, за да разберем нова информация. Стилът на учене се дефинира като начинът, по който се обработва информация. Той набляга на силните страни, а не на слабите. Няма правилни или грешни стилове на учене. Повечето деца показват предпочитания към един от следните основни стилове на учене: визуален, по слух, кинестатичен/манипулативен. Не е рядко срещано и комбинирането на основен и вторичен стил на учене.

Родителите също показват предпочитания към някой от тези стилове на учене. Не е необичайно за родителите да предпочитат различен стил на учене от тяхното дете. За да работите ефективно с детето ви, е важно да разберете какъв е вашият собствен стил на учене.

Хората с визуална памет учат чрез наблюдаване. Те извикват в паметта си образи от миналото, когато се опитват да запомнят. Те заснемат начина, по който нещата изглеждат, в главите си. 50% от учениците в средни училища попадат в тази категория.
Хората, които учат по
слух, са склонни да спелуват фонетично. Те понякога може да имат проблеми с четенето, защото не визуализират добре. Тези ученици учат чрез слушане и запомнят факти, когато са представени под формата на поема, песен или мелодия.
Хората, които учат най-добре чрез
движение или действие(манипулиране), имат кинестатичен стил на учене. Те обичат да откриват как работят нещата и често са добри в практическите занаяти, като дърводелство или дизайн. Такива са 50% от учениците в средни училища и те им Ако знаете какъв е предпочитаният стил на учене на детето ви, това може да ви помогне да привлечете вниманието му с нов материал. С тази информация вие също може да научите кой стил детето ви трябва да подобри, заради начина, по който повечето информация се поднася в училище. Едва 10% от учениците в средни училища научават най-добре по слух, но 80% от материалите с инструкции са на аудио носител.

Вие може би сте открили, че използвате различни стилове на учене в различни ситуации. Детето ви прави същото. Ако то има затруднения в училище, вие може би ще искате да проучите начина, по който информацията се представя в училище, и да се заемете с предмета с детето ви у дома, използвайки различен стил на учене. Също може да се препоръча да обсъдите това с учителя на детето ви.

Друг фактор е средата, в която човек учи най-добре. Докато традицията повелява да учим в тиха, добре осветена стая на стол с права облегалка, някои деца учат най-добре в по-хаотична обстановка. Шумната музика, лежейки на леглото и приглушената светлина могат да бъдат най-добрата обстановка за учене за други.

Опитването на различни методи на учене може да предпази децата от това да се чувстват объркани и неадекватно, когато не могат да покажат потенциала си. Експериментирането с различни стилове на учене и различни обстановки може да подобри постиженията на детето.

ат затруднения при ученето в традиционна обстановка Навици на учене и домашна работа

Много от темите, засягащи успеха в училище, се въртят около развиването на добрите навици на учене и очакванията по отношение на домашната работа. Родителите определено могат да играят значителна роля в окуражаването и осигуряването на среда и материали, необходими за успешното учене.

Някои от главните неща, които възрастните могат да направят, включват:

·         Установете рутина при храненията, времето за лягане и за учене/домашни

·         Осигурете книги, принадлежности и специално място за учене

·         Окуражете детето да се “настрои” за учене (да си отвлече вниманието и да релаксира)

·         . Предложете да учите с детето периодично (да спелувате думи или да играете на флаш карти)

Установената рутина при ученето е много важна, особено за по-малките ученици. Ако детето знае, например, че се очаква да напише домашните си веднага след вечеря и преди да гледа телевизия, то по-добре ще може да се настрои, отколкото ако му е позволено да си пише домашните, когато пожелае.

Много от темите, засягащи успеха в училище, се въртят около развиването на добрите навици на учене и очакванията по отношение на домашната работа. Родителите определено могат да играят значителна роля в окуражаването и осигуряването на среда и материали, необходими за успешното учене.

Някои от главните неща, които възрастните могат да направят, включват:

·         Установете рутина при храненията, времето за лягане и за учене/домашни

·         Осигурете книги, принадлежности и специално място за учене

·         Окуражете детето да се “настрои” за учене (да си отвлече вниманието и да релаксира)

Всички деца имат нужда от тяхно собствено място вкъщи, където да си пишат домашните. Това място не е нужно да бъде голямо или модерно, нужно е да бъде лично, така че те да чувстват , че това е тяхното “място за учене”.

Запомнете, стилът на учене е различен при всяко дете, така че мястото за учене трябва да е съобразено с това. Родителите могат да се разходят с детето си из къщата, за да открият този специален ъгъл, който е подходящ.

...прочетено от biberon.bg...

 

Назад

Търсене