ДА СЕ ХРАНИМ ЗДРАВОСЛОВНО

05.10.2009 21:26


7 начина да накарате детето си да се храни здравословно

С тенденцията към затлъстяването при децата и редица други заболявания в ранна възраст всички – от родителите и лекарите до учителите, търсят начини за подобряване здравето на малките. Никой не може да отрече, че храната е стъпка номер едно към по-доброто здраве.

Истината е, че с всички дребни (и същевременно вредни) изкушения наоколо – от бонбоните в магазина до чипса в рекламата по телевизията, е много трудно да накарате детето си да яде хубава храна. Отговорът вероятно е в изобретателността на родителите, които трябва именно да намерят начините, по които да свържат децата си със здравословната храна.

 

Предлагаме ви следните 7 начина за това:

 

1. Направете нови варианти на старите любими неща

Помислете за храните, които детето ви обича и направете нещо, което изглежда подобно, но използвайте различни съставки. Ако знаете, че децата ви обичат домашно приготвения кейк, добавете нови съставки – плодове, по-малко захар, заложете на кафявате, помислете за друг тип брашно, а не традиционното бяло и т.н.

 

2. Бъдете креативни

Използвайте триковете от рекламите, за да накарате нещо да изглежда привлекателно за децата. Например, нарежете на тънки пръчици морковите и ги залейте с лимонов сок, наречете ги „Слънчеви летни солети“. Или опитайте да изрязвате зеленчуците в интересни форми, или ги съчетавайте в някакви форми – това ще промени възприятието на децата, които често в ранна възраст, не показват особен афинитет към зарзавата!

 

3. Не бързайте

Ако децата ви обичат бонбоните и чипса, а вие се опитвате да замените тези вредни храни с полезните, това няма как да стане отведнъж. Затова пробвайте стъпка по стъпка. Към старите любими неща бавно добавяйте по малки дози от новите. „Ще хапнеш бонбон, ако първо изпиеш две глътки сок от прясно изцеден портокал.“ На следващия ден глътките ще станат три, докато едното замени напълно другото.

 

4. Опитвайте нови рецепти

Запасете се със здравословни рецепти и опитвайте всеки ден по нещо ново, докато уцелите онова, което ще се хареса на децата ви. Карайте ги да оценяват всеки ваш експеримент, ентусиазирайте ги за нещата, които харесват и направете така, че да ги очакват с нетърпение следващия път, когато ще ги сготвите.

 

5. Изкуството на камуфлажа

Една майка от опит разказва как е накарала сина си да яде изключително полезните ягоди. Като ги изцеждала на сок заедно с пъпеш и банан. Важно е наистина да намерите формата в която дадена храна става поносима за детето ви, а в голяма част от случаите е възможно то дори да не разбира какво точно похапва.

 

6. Включете и децата

Това, в което децата взимат участие, винаги е поносимо за тях. Когато помагат да се приготви някаква храна, част от наградата за труда е фиестата на масата. По-трудно отказваш да похапнеш нещо, което сам си приготвил, нали? Доказано от опит!

 

7. Забавлявайте се!

Промяната на навиците няма да е гладка, ако изведнъж се впуснем в сложни рецепти. Придържайте се към простите неща! И не забравяйте да се забавлявате! Играта с харната е част от промяната на вкуса. Докато си правите фенер от кора на диня, помислете колко много коктейли може да излмислите с участието на този вкусен плод!

прочетено от zamamaimen.com...

 

Назад

Търсене